Decret de la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya (Decret 195/2010, de 14 de desembre)

Publicado enDOGC
Ámbito TerritorialNormativa de Cataluña
RangoDecreto

La Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya es crea amb la voluntat d'impulsar el desenvolupament de les arts visuals a Catalunya.

La recuperació de l'autogovern de Catalunya va permetre l'inici d'unes polítiques culturals pròpies d'un estat del benestar. La Generalitat de Catalunya, i especialment l'Administració local, n'han estat les protagonistes. Els ajuntaments han dut a terme amb gran esforç una política cultural ambiciosa, mitjançant l'obertura de centres i espais dedicats a la cultura i a les arts, que han comptat amb el suport i la complicitat de les diputacions provincials amb diferents graus d'implicació.

L'actuació de la Generalitat de Catalunya en els diferents àmbits de la cultura s'ha manifestat en ritmes diversos, fet que ha comportat que alguns àmbits comptin amb marcs normatius propis, com és el cas del Sistema Bibliotecari de Catalunya, el Sistema d'Arxius de Catalunya o la regulació del patrimoni cultural, que els permet un desplegament regular estable, mentre d'altres, relacionats amb la creació artística, han vist restringit el suport públic a polítiques puntuals de foment, com és el cas de les arts visuals.

En aquest àmbit, la Generalitat de Catalunya ha dut a terme diferents actuacions de promoció de les arts visuals. Es va crear, el 1982, el Servei d'Arts Plàstiques, transformat més endavant en la Delegació d'Arts Visuals, que va comportar la instauració d'un Fons d'Art de la Generalitat, la constitució del Centre de Documentació de l'Art Contemporani Alexandre Cirici el 1984 i l'obertura del Centre d'Art Santa Mònica el 1989, com a pas previ a la creació del Museu d'Art Contemporani de Barcelona, que es va inaugurar el 1995.

Les actuacions públiques en arts visuals a Catalunya han crescut notablement, però de manera irregular, resultat més de voluntats locals que no d'un plantejament global que atengui el conjunt del territori. Aquest fet ha comportat un desequilibri territorial, amb una alta concentració d'activitat en zones que ja comptaven amb teixits artístics i culturals sòlids i molt baixa en altres de menys densitat i tradició.

La Generalitat té competència exclusiva en matèria de cultura, d'acord amb l'article 127 de l'Estatut d'autonomia, que inclou el foment i la difusió de les arts visuals portades a terme a Catalunya.

Aquest Decret vol fer efectiu, en l'àmbit organitzatiu i pel que fa a les arts visuals, el que estableix l'article 22 de l'Estatut d'autonomia sobre drets i deures en l'àmbit cultural, que reconeix que totes les persones tenen dret a accedir en condicions d'igualtat a la cultura i al desenvolupament de llurs capacitats creatives individuals i col·lectives. També vol donar compliment al que preveu la Resolució 301/VIII del Parlament de Catalunya, de 2 d'octubre de 2008, sobre l'orientació política del Govern, que insta el Govern a definir i desenvolupar el sistema públic de centres d'art en cooperació amb l'Administració local. Per aquests motius, el Govern crea la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya com a part del sistema de les arts visuals.

Amb la Xarxa, el Govern de la Generalitat vol garantir una presència bàsica de les arts visuals contemporànies al país per ajudar a equilibrar el teixit artístic en el conjunt del territori i garantir l'accés de la ciutadania a les arts visuals sense distincions i vetllar per la consecució del principi d'igualtat de tracte per a totes les persones i col·lectius. Aquesta presència vol fer-se de manera coordinada amb l'Administració local i els agents artístics del territori.

Aquest Decret constitueix un instrument complementari al Pla d'equipaments culturals de Catalunya 2010-2020, aprovat pel Decret 40/2010, de 16 de març, el qual determina les necessitats i els dèficits d'equipaments de la xarxa bàsica, que inclou els espais d'arts visuals, per fomentar la construcció o millora de les instal·lacions corresponents.

El Decret es divideix en cinc capítols, tres disposicions addicionals, una disposició transitòria i una disposició final.

El capítol 1 defineix l'objecte de la Xarxa, les seves funcions i l'àmbit d'aplicació. El capítol 2 regula els requisits que han de complir els centres i espais d'arts visuals de les entitats que volen formar part de la Xarxa, les obligacions que comporta la pertinença, les tipologies d'equipaments que s'integren així com els mecanismes de suport i les modalitats de vinculació amb la Xarxa (contracte programa, conveni i suport genèric, segons el tipus d'equipament). Els equipaments poden ser centres territorials d'arts visuals, espais d'arts visuals o centres privats d'arts visuals d'interès públic. També es poden integrar en la Xarxa les entitats privades sense ànim de lucre que desenvolupen activitats d'arts visuals d'interès públic sense un equipament estable.

El capítol 3 es dedica a l'estructura orgànica de la Xarxa: es crea el Consell General de la Xarxa, com a òrgan representatiu de les administracions públiques de Catalunya i la Taula Tècnica dels Centres i Espais d'Arts Visuals, com a òrgan de suport tècnic del Consell General. Aquests dos òrgans s'adscriuen al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i estan formats, a més de representants de les entitats titulars dels centres i espais d'arts visuals integrats a la Xarxa, per representants del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i del departament competent en cultura. Correspon conjuntament al Consell Nacional i al departament esmentat donar suport tècnic i econòmic als equipaments de la Xarxa. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts té un paper rellevant en l'estructuració i desplegament de la Xarxa atès que, d'acord amb la Llei 6/2008, de 13 de maig, que crea aquest organisme, li correspon vetllar pel desenvolupament de l'activitat cultural, col·laborar en l'ordenament de la política cultural pel que fa a la creació artística i organitzar la política de suport i de promoció de la creació artística i cultural. Per garantir una major participació de les entitats en la Xarxa s'ha optat per convocar anualment el Fòrum de la Xarxa, com un espai de trobada i debat anual de totes les entitats integrades a la Xarxa.

El capítol 4 estableix el procediment d'integració a la Xarxa i el capítol 5 regula les causes i el procediment de modificació de l'acord d'integració i d'exclusió de la Xarxa.

La disposició addicional primera preveu que el Govern aprovi un pla d'inversions amb la finalitat de planificar les inversions necessàries per adequar els centres territorials d'arts visuals al programa d'usos que es determini.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i d'acord amb el Govern,

Decreto:

CAPÍTOL 1 @DISPOSICIONS GENERALS Artículos 1 a 3
ARTICLE 1 Objecte i definició de la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya
  1. L'objecte d'aquest Decret és crear la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya, definir les funcions dels centres i espais d'arts visuals que en formen part, descriure els requisits i obligacions de pertànyer-hi, definir els mecanismes de suport i les modalitats de vinculació amb la Generalitat, i establir el procediment d'integració i d'exclusió.

  2. La Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya és el conjunt organitzat d'entitats, públiques i privades, titulars de centres i espais d'arts visuals, d'entitats privades que impulsen activitats d'arts visuals d'interès públic i d'ens locals que promouen programacions d'arts visuals.

ARTICLE 2 Funcions de la Xarxa

Les funcions de la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya són les següents:

  1. Fomentar la presència programada d'activitats, en els àmbits de la recerca, creació, producció, exhibició, mediació i residència d'artistes, sobre els llenguatges artístics visuals, amb especial vocació en les pràctiques artístiques contemporànies al conjunt del territori, atenent la interrelació generacional.

  2. Garantir l'accés de les arts visuals a la ciutadania, ser un factor d'enriquiment artístic i cultural de creadores, creadors i públics, així com de reconeixement i desenvolupament dels projectes existents a Catalunya, tot respectant el seu potencial i les seves singularitats creatives i artístiques.

  3. Promoure i donar suport als centres i espais d'arts visuals com a instrument primer del desenvolupament de les pràctiques artístiques contemporànies al territori.

  4. Promoure la incorporació de les persones creadores que resideixen i treballen a Catalunya en les línies d'activitat dels centres i espais d'arts visuals de la Xarxa, i facilitar la seva projecció a l'exterior.

  5. Coordinar i racionalitzar esforços i recursos dels diferents agents que hi intervenen, tant públics com privats, per tal de fomentar una integració més gran dels sectors en les tasques dels centres i espais d'arts visuals.

  6. Crear canals de comunicació permanent i d'intercanvi entre els centres i espais d'arts visuals de la Xarxa, fomentar-ne la cooperació i connectar els centres amb l'actualitat de les arts visuals.

  7. Promoure l'activitat dels centres i espais d'arts visuals d'acord amb els principis...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR