Decret 86/2015, de 23 d’octubre, pel qual es crea la Comissió Farmacoterapèutica del Servei de Salut de les Illes Balears i se’n regulen la composició, l’organització i el funcionament

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

La prestació farmacèutica comprèn els medicaments i els productes sanitaris i el conjunt d’actuacions encaminades a fer que els pacients els rebin i els emprin de la manera adequada a les seves necessitats clíniques, en les dosis precises segons els requeriments individuals, durant el període de temps oportú, amb la informació per fer-ne un ús correcte i amb el cost més baix possible.

D’acord amb la Llei 29/2006, de 26 de juliol, de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, el desafiament actual dels serveis de salut (entre els quals hi ha el Servei de Salut de les Illes Balears) és assegurar la qualitat de la prestació i impulsar l’ús racional dels medicaments, garantint que totes les persones usuàries de les Illes Balears continuïn tenint accés als medicaments que necessitin, quan i on els necessitin, en condicions d’efectivitat i seguretat.

Per mitjà de la Llei 10/2013, de 24 de juliol, es varen incorporar a l’ordenament jurídic espanyol la Directiva 2010/84/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de desembre de 2010, sobre farmacovigilància, i la Directiva 2011/62/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 8 de juny de 2011, sobre prevenció de l’entrada de medicaments falsificats en la cadena de subministrament legal, i es va modificar la Llei 29/2006. La disposició addicional tercera de la Llei 10/2013 decreta que les actuacions orientades a establir la posició d’un medicament en la prestació farmacèutica i la comparació d’aquest medicament amb altres alternatives terapèutiques han de tenir una base cientificotècnica comuna per a tot el Sistema Nacional de Salut i s’han de dur a terme en el marc dels informes —de caràcter vinculant— de posicionament de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

L’article 3 del Decret 39/2006, de 21 d’abril, pel qual s’aproven els Estatuts de l’ens públic Servei de Salut de les Illes Balears, encomana a aquest organisme autònom —entre altres funcions— la gestió del conjunt de prestacions sanitàries a partir de les necessitats de salut de la població, d’acord amb les determinacions del Pla de Salut de les Illes Balears, i també la gestió i l’administració dels centres, serveis i establiments de promoció i protecció de la salut i assistència sanitària i sociosanitària integrats i adscrits orgànicament i funcionalment al Servei de Salut.

Una de les línies estratègiques del Servei de Salut enquadrades en l’eix d’eficiència i sostenibilitat és fomentar l’ús racional dels medicaments; concretament promoure la gestió farmacèutica integrada reforçant la coordinació de les comissions farmacèutica i terapèutica per tal de garantir una prestació farmacèutica de qualitat i homogènia per a totes les persones usuàries del Servei de Salut.

Actualment, l’impacte assistencial i econòmic que ocasionen la comercialització de nous medicaments i l’aprovació de noves indicacions exigeixen garantir que el seu ús dins l’àmbit del Servei de Salut s’ajusti a les condicions establertes, basant-se en l’evidència clínica, a fi d’assegurar als pacients atesos l’equitat de l’accés i de l’ús d’aquests medicaments.

En aquest context, és necessari crear una comissió de farmàcia com a òrgan assessor de la Direcció d’Assistència Sanitària del Servei de Salut, a fi de promoure la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR