Decret 52/2014, de 12 de desembre, pel qual es regulen els òrgans de govern de les caixes d’estalvis amb seu social a les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

El 28 de desembre de 2013 es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat la Llei26/2013, de 27 de desembre, de caixes d’estalvis i fundacions bancàries, a l’empara, principalment i pel que aquí interessa, dels punts 11 i 13 de l’article 149.1 de la Constitució espanyola, que atribueixen a l’Estat les competències sobre les bases de l’ordenació del crèdit, la banca i les assegurances, i sobre les bases i la coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica, respectivament. A més, i pel que fa a govern corporatiu, la regulació de l’Estat s’empara en el punt 16 del mateix article 149.1, que atribueix a l’Estat la competència exclusiva sobre la legislació mercantil.

Alhora, aquesta Llei disposa el caràcter no bàsic de determinats preceptes, tots relatius a les caixes d’estalvis, la matèria de les quals regula aquest Decret, d’acord amb les necessitats i les característiques de les caixes d’estalvis de les Illes Balears.

Així doncs, la Llei 26/2013 estableix un nou marc regulador en els aspectes organitzatius, corporatius, de gestió i territorials de les caixes d’estalvis, i afirma que pretén retornar-les al seu model tradicional mitjançant una vinculació explícita de la seva activitat financera amb les necessitats de la clientela detallista i de les petites i mitjanes empreses, de manera que aquest tipus d’entitats focalitzin les seves funcions en les capes de la societat que tenen més dificultats per accedir a un altre tipus d’entitats o serveis financers.

Concretament, i pel que fa a la matèria objecte d’aquest Decret, la Llei pretén professionalitzar els òrgans de govern de les caixes d’estalvis. Per a això s’exigeix que totes les persones que componen el consell d’administració tenguin coneixements i experiència específics per complir les seves funcions. D’acord també amb la professionalització d’aquestes entitats, es redueix el percentatge de participació de les administracions públiques i s’incrementa la participació dels impositors, i es crea, així mateix, la figura del gran impositor, la concreció de la qual es deixa en mans de les comunitats autònomes. Finalment, la Llei crea la figura del conseller independent per garantir la independència i l’objectivitat en la presa de decisions.

La disposició final onzena d’aquesta Llei disposa que en el termini de sis mesos, comptadors des que entri en vigor, les comunitats autònomes han d’adaptar la seva legislació sobre caixes d’estalvis al que s’hi disposa.

D’altra...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR