Decret 5 /2016, de 5 de febrer, de modificació del Decret 83/2010, de 25 de juny, pel qual s’estableixen els principis generals del procediment per al reconeixement de la situació de dependència, la intensitat de protecció dels serveis i el règim de compatibilitat de les prestacions del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i es crea la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

El Decret 83/2010, de 25 de juny, pel qual s’estableixen els principis generals del procediment per al reconeixement de la situació de dependència, la intensitat de protecció dels serveis i el règim de compatibilitat de les prestacions del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i es crea la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència de les Illes Balears, té per objecte regular, en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, el procediment per al reconeixement de la situació de dependència i del dret a les prestacions del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD); establir les intensitats de protecció dels serveis i el règim de compatibilitats entre les prestacions i els serveis, i crear i establir la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència (XPAD).

L’aplicació efectiva del Decret 83/2010 al llarg dels anys, en el marc de la Llei39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, ha tingut, sens dubte, un impacte molt positiu en les persones i en les polítiques socials en general, però alhora s’han produït alguns desajusts que, en vista de l’experiència i del transcurs del temps, convé corregir.

El capítol III del Decret 83/2010 regula el procediment per al reconeixement de la situació de dependència: la presentació de la sol·licitud per part d’un ciutadà o ciutadana, les fases de valoració de la situació de dependència, els òrgans de valoració, la resolució de reconeixement del grau de dependència i el procediment de revisió del grau de dependència. D’acord amb la regulació actual, la responsabilitat administrativa d’iniciar el procediment de revisió recau en l’individu o la persona cuidadora, tutora o representant legal que consta en la sol·licitud d’aquesta revisió. La situació de càrrega que implica la cura d’una persona dependent aconsella modificar l’article 22 perquè l’Administració iniciï aquest procediment, sens perjudici de la possibilitat que té la persona interessada de sol·licitar aquesta revisió a instància de part.

D’altra banda, si es compleix la data de venciment del grau que estableix la resolució de reconeixement de dependència i la persona interessada no n’ha sol·licitat la revisió, l’Administració no valora d’ofici el grau immediatament, per la qual cosa no es pot determinar quan s’ha produït una possible variació del grau, però els efectes econòmics de la no revisió a instància de part s’apliquen des de la data prevista de revisió que consta en la resolució.

Les persones ingressades en residències poden resultar perjudicades a conseqüència del procediment de revisió d’ofici del grau de dependència, atès que les atencions continuades en un servei residencial suposen un increment de l’autonomia de la persona usuària i, per tant, el procediment de revisió pot implicar una rebaixa del grau i, com a conseqüència, una pèrdua de la prestació del servei i un agreujament de la seva situació de dependència.

Per corregir aquestes situacions, es modifiquen els articles 22 i 23 del capítol III i l’article 34 del capítol V del Decret 83/2010.

El capítol IV d’aquest Decret descriu les fases i els instruments per a l’elaboració del programa individual d’atenció (en endavant, PIA), l’aprovació i la revisió. L’apartat segon de l’article 24 regula l’acreditació de situacions de convivència...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR