Decret 46/2017 de 22 de setembre, pel qual es regulen els premis anuals Esports IB

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

Preàmbul

Una de les mesures més antigues en què es visualitza l’activitat de foment de les administracions públiques és la distinció pública i honorífica de persones i institucions, amb la qual cosa es pretén estimular el reconeixement social a partir d’actituds meritòries.

L’article 30.12 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, en la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria d’esport i lleure.

L’article 86 de l’esmentat Estatut d’autonomia estableix que correspon al Govern de les Illes Balears, en les matèries de la seva competència, l’exercici de l’activitat de foment, sens perjudici de l’activitat que correspongui a l’Estat. D’altra banda, l’apartat 15 de l’article 19 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, atribueix al Consell de Govern la concessió d’honors i distincions, d’acord amb la normativa específica.

La concessió d’honors i distincions forma part de l’àmbit discrecional de l’Administració i, per això, cobra més rellevància l’empara d’una normativa específica que la reguli.

L’apartat c de l’article 10.1 del títol II de la Llei 14/2006, de 17 d’octubre, de l’esport de les Illes Balears, determina que, en l’exercici de les seves competències, correspon a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears instituir i regular les distincions esportives de la Comunitat Autònoma.

En aquest sentit, el Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per mitjà de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, i per tal de donar compliment a les previsions de l’article 92 de la Llei 14/2006, de 17 d’octubre, de l’esport de les Illes Balears, vol potenciar públicament la qualitat i la trajectòria dels esportistes de les Illes Balears en qualsevol de les diferents modalitats esportives, per la qual cosa atorgarà premis destinats a guardonar anualment aquelles persones, aquells grups o aquelles entitats que s’hagin distingit especialment per l’activitat desenvolupada o per la seva contribució al foment de l’esport a les Illes Balears.

Atès que la finalitat d’aquest Decret consisteix a reconèixer anualment determinades persones, grups o entitats que hagin destacat en un determinat aspecte relacionat amb l’esport, la concessió de premis té la consideració d’una activitat de foment que han de promoure les administracions públiques, prevista en l’article 86 de l’Estatut d’autonomia, i el seu àmbit d’aplicació es circumscriu al territori de les Illes Balears.

Amb la creació d’aquests guardons es pretén fomentar la pràctica de l’activitat esportiva des de tots els col·lectius de la població de les Illes Balears, tant dels que, per la seva trajectòria, són reconeguts autonòmicament, nacionalment i mundialment, com dels que dia a dia treballen per superar dificultats, amb un objectiu comú: millorar la qualitat del sistema esportiu, ja sigui des dels projectes que cobreixen la demanda esportiva, com des dels que fan referència a docents i a formadors.

D’altra banda, s’ha de fer menció a l’existència d’un altre reconeixement esportiu que hi ha a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la distinció Cornelius Atticus a una vida dedicada a l’esport a les Illes Balears, regulat mitjançant el Decret 22/1996, de 15 de febrer, el qual és compatible amb els premis anuals Esports IB, que es regulen en aquest Decret i que també es convoquen anualment.

D’acord amb l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el Projecte de decret pel qual es regulen els premis anuals Esports IB s’adequa als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

Pel que fa als principis de necessitat i eficiència, la iniciativa de la norma està justificada a partir del que preveu l’article 92 de la Llei 14/2006, de 17 d’octubre, de l’esport de les Illes Balears. Quant al compliment dels principis de proporcionalitat i d’eficiència, val a dir que la norma conté la regulació imprescindible per atendre la necessitat que s’ha de cobrir amb aquesta i que no estableix càrregues administratives innecessàries o accessòries per a la consecució dels objectius que hi preveu. La iniciativa normativa també és respectuosa amb el principi de seguretat jurídica, atès que s’exerceix de manera coherent amb la resta de l’ordenament jurídic.

D’altra banda, en el procediment d’elaboració i tramitació, s’han tingut en compte els principis de transparència i de participació ciutadana, en la mesura que l’avantprojecte s’ha sotmès al tràmit de la consulta pública prèvia prevista en l’article 133.1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i als tràmits d’audiència i d’informació pública prevists en els articles 43 i 44 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, mitjançant la publicació d’un anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i del text de la norma a la pàgina web de Participació Ciutadana.

En virtut de l’article 33 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, correspon als consellers, com a membres del Govern, preparar i presentar a aquest els avantprojectes de llei i projectes de decret relatius a qüestions pròpies de la seva conselleria.

La Conselleria de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR