Decret 26/2015, de 24 d’abril de 2015, pel qual es regula el marisqueig professional i recreatiu a les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

La recollida de marisc és una activitat de llarga tradició a les Illes Balears, particularment a l’illa de Menorca, però que pateix una acusada decadència per, entre d’altres raons, una normativa desfasada i fragmentària. Per tal d’evitar la desaparició d’aquest sector productiu, és necessària una normativa moderna i adaptada a la realitat de la societat balear, on es promogui l’activitat extractiva dins un marc de desenvolupament sostenible i de conservació dels recursos marins i els seus ecosistemes.

L’article 30.22 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria de pesca i activitats recreatives en aigües interiors, cria i recollida de marisc i aqüicultura. En l’ús d’aquestes atribucions, es va aprovar la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, la qual defineix el marisqueig com l’activitat extractiva en la zona marina o maritimoterrestre, professional o recreativa, dirigida, de manera exclusiva i amb arts selectives i específiques, a la captura d’una o diverses espècies de mol·luscs, crustacis, tunicats, equinoderms i altres invertebrats marins.

D’acord amb l’article 3 b de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, conformen l’àmbit d’aplicació d’aquest Decret, la zona marítim terrestre, les aigües marítimes interiors, el mar territorial i la zona de protecció pesquera corresponent al litoral de les Illes Balears.

II

A les Illes Balears el marisqueig està regulat per l’Ordre del conseller d’Agricultura i Pesca de 22 de gener de 1987 per la qual es regula la recollida de mariscs en aigües interiors de l’arxipèlag balear; l’Ordre del conseller d’Agricultura i Pesca de 22 de gener de 1987 per la qual s’estableix l’obligatorietat de posseir una llicència per mariscar expedida per la Conselleria d’Agricultura i Pesca; l’Ordre del conseller d’Agricultura i Pesca de 31 d’octubre de 1994 per la qual es regula la recollida de rossellona (Chamelea gallina) en aigües de l’arxipèlag balear; l’Ordre de la consellera d’Agricultura i Pesca de 2 de juliol de 2009 per la qual s’estableixen les zones de producció de mol·luscs i altres invertebrats marins a les Illes Balears, i l’Ordre del conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori de 13 de juny de 2012 per la qual es regula la recollida de bogamarins en aigües de les Illes Balears. També en són d’aplicació la Llei 8/1999, de 12 d’abril, d’atribució de competències als consells insulars de Menorca i d’Eivissa i Formentera en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i artesania; el Decret 91/1997, de 4 de juliol, de protecció del recursos marins de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; el Decret 68/2006, de 21 de juliol, pel qual es regula la recollida de puu a les aigües interiors de les Illes Balears; l’Ordre de 25 de març de 1970 sobre normes per a l’explotació dels bancs naturals i èpoques de veda, i l’Ordre de la consellera d’Agricultura i Pesca de 21 de gener de 2009 per la qual...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR