Decret 17/2017, de 21 d’abril, pel qual es fixen els principis generals d’exoneració de les condicions urbanístiques de les edificacions i les instal•lacions agràries i complementàries en explotacions agràries a l’àmbit de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

Les activitats agrària i complementària són el conjunt de treballs necessaris per a l’obtenció de productes agrícoles, ramaders o forestals. Es tracta d’un sector de l’activitat econòmica que té una importància cabdal, no només com a activitat de producció, sinó també en els àmbits social, territorial, paisatgístic i mediambiental. De fet, és possible distingir en una mateixa activitat tres finalitats que van indissociablement unides, com són la productiva, la social i la territorial mediambiental, que donen lloc a una activitat econòmica sostenible.

Per al desenvolupament de l’activitat agrària i complementària pot ser necessari construir instal·lacions, construccions i edificacions que, per la seva tipologia, no s’ajusten a les condicions urbanístiques de caràcter general, les quals poden ser diferents segons el lloc on s’ubiquen les finques agràries.

L’article 21.3 de la Llei 6/1997, de 8 de juliol, de sòl rústic de les Illes Balears, preveu la possibilitat, mitjançat el desplegament reglamentari, d’exoneració total o parcial de les condicions d’edificació o instal·lació que estableix en el títol IV.

Per això es va dictar el Decret 147/2002, de 13 de desembre, pel qual es desplega la Llei 6/1997, de 8 de juliol, del sòl rústic de les Illes Balears, en relació amb les activitats vinculades amb la destinació i la naturalesa de les finques i el règim d’unitats mínimes de cultiu.

II

L’article 30.10 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria «d’agricultura i ramaderia. Qualitat, traçabilitat i condicions dels productes agrícoles i ramaders i dels productes alimentaris que se’n deriven».

En l’ús d’aquestes atribucions es va aprovar la Llei 12/2014, de 16 de desembre, agrària de les Illes Balears, que en l’article 102.4 preveu la possibilitat d’exoneració del compliment de les condicions urbanístiques de les edificacions i les instal·lacions agràries d’acord amb el que estableix l’article 21 de la Llei 6/1997, alhora que modifica aquest article i deroga el Decret 147/2002.

D’altra banda, l’apartat 5 de la disposició addicional única del Decret llei 1/2016, de 12 de gener, de mesures urgents en matèria urbanística, estableix la inaplicabilitat temporal de l’article 102.4 de la Llei 12/2014, mentre que l’article 3 del Decret llei 2/2016, de 22 de gener, de modificació del Decret llei 1/2016, modifica els articles 21, 22 i 24.2 de la Llei 6/1997, i preveu l’exoneració de les condicions d’edificació i instal·lació en els termes que s’estableixin reglamentàriament.

Per tant, aquest Decret neix per complir l’habilitació que estableix l’article 21.3 de la Llei 6/1997 per desplegar, mitjançant un reglament, les condicions necessàries de les edificacions i les instal·lacions vinculades a les activitats assenyalades en l’article 21.1 de la mateixa norma, previsió que alhora s’ha de conjugar amb la nova redacció de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, arran de l’aprovació de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, que en l’article 70.12 estableix l’agricultura com a competència pròpia dels consells insulars.

Ara bé, l’article 58.3 de l’Estatut d’autonomia afirma que en les competències que els consells insulars hagin assumit com a pròpies el Govern de les Illes Balears pot establir els principis generals sobre la matèria, garantint l’exercici de la potestat reglamentària dels consells.

En aquest sentit es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR