Decret 11/2015, de 20 de març, pel qual s’aprova el Pla Forestal de les Illes Balears (2015-2035)

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

Hi ha nombrosos referents internacionals, estatals i regionals que fixen els compromisos i les recomanacions que han de seguir els estats per establir un marc estratègic de planificació per a l’exercici d’una política forestal sostenible. A escala internacional, en són alguns exemples els acords de la Cimera de Rio de Janeiro (1992) i les recomanacions del Fòrum Forestal de les Nacions Unides (UNFF). En l’àmbit europeu hi ha també compromisos i referents dels quals l’Estat espanyol ha signat les resolucions, com és el Procés Paneuropeu Forest Europe.

En aquest context internacional l’Administració General de l’Estat ha dissenyat la reforma de la política forestal espanyola mitjançant l’Estratègia Forestal (1999), el Pla Forestal Espanyol (2002) i la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests, modificada per la Llei 10/2006, de 28 d’abril, que assumeixen i despleguen les recomanacions, els requisits, les demandes i els compromisos internacionals que s’han d’establir en l’àmbit espanyol.

Amb aquests antecedents, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori ha elaborat el Pla Forestal de les Illes Balears d’acord amb els requeriments i els procediments que exigeix la normativa estatal i europea.

L’elaboració del Pla Forestal de les Illes Balears, amb la finalitat que tengui una perspectiva social àmplia, s’ha basat en un procés participatiu doble, que ha permès, d’una banda, la intervenció activa dels tècnics i el personal de l’Administració promotora del Pla Forestal (procés de participació interna) i, de l’altra, la intervenció dels agents socials, ambientals i econòmics interessats en l’àmbit forestal de les Illes Balears (procés de participació externa). Amb ambdós processos (intern i extern) s’ha procurat aconseguir un pla forestal participatiu, transparent i concurrent, elaborat amb principis democràtics de participació, amb la finalitat d’aportar pluralitat, legitimitat i objectivitat al Pla.

El Pla Forestal de les Illes Balears s’ha concebut amb un component ambiental inherent a tots els seus objectius i actuacions; no obstant això, s’ha considerat oportuna l’avaluació ambiental estratègica d’acord amb el que estableixen la Llei9/2006, de 28 d’abril, sobre avaluació dels efectes de determinats plans i programes en el medi ambient (BOE núm. 102, de 29 d’abril de 2006); la Llei21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental, i la Llei 11/2006, de 14 de setembre, d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, sens perjudici dels projectes i les actuacions forestals que se’n derivin i requereixin sotmetre’s preceptivament a avaluació de l’impacte ambiental. Per això es va tramitar amb caràcter d’urgència l’Avaluació ambiental estratègica del Pla Forestal amb la redacció i l’exposició pública de l’Informe de sostenibilitat ambiental (ISA) i del Pla Forestal (BOIB núm. 81, de 14 de juny de 2014).

Aquesta disposició correspon al desplegament de les competències exclusives que en virtut dels apartats 9 i 46 de l’article 30 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears (Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears) té la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en les matèries següents:

9. Forests, aprofitaments forestals, vies pecuàries i pastures. Tractament especial de les zones de muntanya.

46. Protecció del medi ambient, ecologia i espais naturals protegits, sense perjudici de la legislació bàsica de l’Estat. Normes addicionals de protecció del medi ambient.

El Pla Forestal de les Illes Balears planteja cinc objectius generals, com són l’harmonització i l’equilibri de les múltiples funcions, serveis i beneficis dels sistemes forestals; l’assoliment d’una activitat forestal competitiva dins els models d’economia verda; la creació d’un escenari normatiu, administratiu, econòmic i fiscal per generar oportunitats d’activitat i d’ocupació en el sector forestal de les Illes Balears; la contribució al desenvolupament rural sostenible, i, finalment, la incorporació de la programació forestal al nou període de finançament FEADER de la Unió Europea.

Per assolir aquests objectius generals, s’estableixen cinc eixos d’intervenció que vertebren el Pla Forestal:

· Eix I. Qualitat ambiental, per garantir la contribució dels ecosistemes forestals al manteniment de la qualitat i la protecció del medi ambient, a la conservació i la millora del patrimoni natural, la biodiversitat i el paisatge forestal de les Illes Balears, i a la fixació de carboni i l’adaptació dels boscs al canvi climàtic.

· Eix II. Seguretat ambiental, per a la protecció contra riscs ambientals, antròpics o naturals, amb la prevenció i la seguretat adequades davant d’avingudes, inundacions, incendis, plagues i malalties forestals.

· Eix III. Productivitat, rendibilitat i competitivitat dels recursos forestals, amb la implantació d’un model balear d’economia verda que procuri valorar la forest i fomentar la reactivació socioeconòmica del sector forestal balear, mitjançant l’aprofitament i l’ús sostenible dels recursos forestals.

· Eix IV. Informació, comunicació, societat i cultura forestal, amb l’establiment d’una cultura forestal renovada que fomenti l’associacionisme i la connectivitat del sector, per mitjà de la sensibilització i la difusió social i d’una estratègia adequada de divulgació, comunicació, educació i extensió forestal pròxima al medi rural.

· Eix V. Governança forestal, amb el desplegament de les normes, els instruments i els procediments que estableixin el marc normatiu, administratiu i pressupostari adequat per a la gestió dels espais i els recursos forestals de les Illes Balears.

En aquests eixos prioritaris s’enquadren els devuit reptes als quals el Pla Forestal tractarà de donar resposta eficaç durant el seu període de vigència, mitjançant l’execució de 98 mesures específiques i iniciatives concretes, que es defineixen amb detall en les fitxes d’actuació corresponents.

El Pla Forestal preveu una vigència de 21 anys, per abastar els tres pròxims períodes financers de la Unió Europea (2015-2020, 2021-2028 i 2029-2035): promou actuacions a curt termini, amb la previsió d’executar-se en els tres anys vinents; a mitjà termini, per desenvolupar-se durant aquesta dècada; i a llarg termini, amb l’horitzó posat en l’any 2035.

El Pla comprèn tot l’àmbit forestal de la comunitat autònoma de les Illes Balears, constituït per més de 220.000 hectàrees de superfície forestal, que representen gairebé la meitat del total de les Illes Balears (un 44% del territori insular).

Per tot això, a proposta del conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 20 de març de 2015,

DECRET

Article únic

Aprovació del Pla Forestal de les Illes Balears

S’aprova el Pla Forestal de les Illes Balears (2015-2035), annex, com a instrument d’ordenació i planificació de les superfícies i del sector forestal de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Disposició addicional primera

Informe d’avaluació

En el termini de sis mesos comptadors a partir que hagi transcorregut el primer període de vigència del Pla Forestal (2015-2020), la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori ha d’elaborar un informe d’avaluació, revisió i justificació del grau de compliment del Pla.

Disposició addicional segona

Foment d’actuacions del Pla Forestal

S’encarrega a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori que, durant el període de vigència del Pla Forestal, estableixi les mesures que consideri necessàries per al foment i l’impuls de les actuacions que s’hi preveuen.

Disposició final primera

Facultats de desplegament

Es faculta el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori per dictar les resolucions i adoptar les mesures necessàries per desplegar aquest Pla.

Disposició final segona

Entrada en vigor

El Pla Forestal de les Illes Balears té eficàcia des des l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 20 de març de 2015

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori El president
Gabriel Company Bauzá José Ramón Bauzá Díaz

PLA FORESTAL DE LES ILLES BALEARS

Febrer, 2015

ÍNDEX DE CONTINGUTS

  1. INTRODUCCIÓ

    I.1.- ANTECEDENTS, REFERENTS I MOTIUS PER ELABORAR UN PLA FORESTAL A LES ILLES BALEARS

    I.1.1. Fonaments, recomanacions i requeriments internacionals per a la formulació de plans estratègics de política forestal

    I.1.2. Marc europeu i estatal de referència sobre política forestal

    I.1.3. Raons per a la formulació d'un Pla Forestal de les Illes Balears

    I.2.- REQUISITS I NORMATIVA EXIGIBLES PER A LA REALITZACIÓ DEL PLA FORESTAL DE LES ILLES BALEARS

    I.2.1. Requeriments i normativa aplicable sobre participació pública

    I.2.2. Normativa d'avaluació ambiental aplicable al Pla Forestal de les Illes Balears

    I.3.- METODOLOGIA I PROCEDIMENTS DESENVOLUPATS PER A LA REALITZACIÓ DEL PLA FORESTAL DE LES ILLES BALEARS

    I.3.1. Metodologia i fases de treball desenvolupades per a la formulació del Pla Forestal de les Illes Balears

    I.3.2. El Pla Forestal de les Illes Balears elaborat mitjançant un doble procés de planificació participativa

    I.3.3. La dimensió ambiental inherent al Pla Forestal de les Illes Balears

    I.4.- CONCEPCIÓ, CONTINGUT, ABAST I ÀMBIT OBJECTE DEL PLA FORESTAL DE LES ILLES BALEARS

    I.4.1. Concepció i abast del Pla Forestal de les Illes Balears

    I.4.2. Continguts i documents del Pla Forestal de les Illes Balears

    I.4.3. Àmbit competencial objecte del Pla Forestal de les Illes Balears

  2. EL PANORAMA FORESTAL ACTUAL DE LES ILLES BALEARS

    II.1.- DIAGNÒSTIC ABREUJAT DELS ESCENARIS DEL MEDI FORESTAL DE LES ILLES BALEARS

    II.1.1. Elements físics i climàtics

    II.1.2. L'escenari natural: els boscos com a magatzems de diversitat biològica i reserves del patrimoni natural de les Illes Balears

    II.1.3. L'escenari forestal: evolució, estat actual i tendències dels espais i recursos forestals a les Illes Balears

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR