Llei 14/2012, de 19 de desembre, d’ordenació urbanística de la Universitat de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LES ILLES BALEARS

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d’acord amb el que s’estableix a l’article 48.2 de l’Estatut d’Autonomia, promulg la següent:

LLEI

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La Universitat de les Illes Balears (UIB) és una institució de dret públic al servei de la societat, amb personalitat jurídica i patrimoni propis, que exerceix les competències que expressament li atribueix la legislació vigent. Exercita els drets reconeguts per l’ordenament jurídic per realitzar el servei públic de l’educació superior mitjançant la recerca, la docència i l’estudi, i desenvolupa les funcions que li atribueix l’article 1 de la Llei Orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats (LOU).

El nucli principal d’aquesta institució se situa al campus de la UIB, ubicat a la carretera de Valldemossa, i el seu àmbit està delimitat pel Pla General d’Ordenació Urbana vigent de Palma. Es tracta d’una àrea classificada com a sòl rústic i qualificada com a sistema general d’equipament docent públic.

La seva ordenació es va dur a terme a través d’un pla especial aprovat definitivament el 30 d’abril de 1987 (BOCAIB núm. 69, de 02/06/87). Aquest pla va ser objecte d’un intent de modificació el 2002, que va ser aprovat inicialment el 9 d’abril de 2003 i que es va tornar a aprovar inicialment el passat 20 de juny de 2012 per adaptar-se al Pla Territorial de Mallorca.

Malgrat l’evident demora en la innovació del seu planejament, en aquests moments, la UIB necessita la ràpida tramitació de la modificació del pla especial per poder posar en marxa diferents iniciatives al campus, com ara la dotació de nous serveis necessaris o la construcció de nous edificis docents, com ara el Centre d’Estudis de Postgrau, que acollirà l’Escola de Doctorat de la UIB, i l’edifici Interdepartamental II, per als ensenyaments de grau d’infermeria, fisioteràpia i psicologia.

Precisament, l’objecte d’aquesta llei és el de fixar una normativa específica per tal de facilitar una ordenació adequada en aquest àmbit i amb l’agilitat suficient per poder donar una resposta ràpida a les exigències que es plantegin i que requereixin la seva innovació. Es fixa també un règim transitori per tal de facilitar la implantació de noves edificacions a partir dels paràmetres de la llei i de l’actual pla especial.

El caràcter clarament suprainsular d’aquesta institució justifica que sigui el Govern de les Illes Balears qui aprovi aquesta ordenació, tot això sens perjudici de la participació de l’Ajuntament de Palma i del consell insular, mitjançant l’emissió d’un informe preceptiu.

Finalment, s’autoritza l’edificació immediata, des de la mateixa llei, de l’edifici Centre d’Estudis de Postgrau de la UIB, la urgència i la necessitat del qual han estat posades de manifest per la Universitat.

Tot això possibilitarà l’execució d’iniciatives que suposaran inversions importants per a la universitat pública i que tindran efectes positius en la nostra comunitat autònoma.

Article 1

Àmbit

La totalitat de l’àmbit del campus de la Universitat de les Illes Balears té la qualificació de sistema general docent en sòl rústic i la seva edificabilitat global serà la necessària per a la concreció adequada de les seves necessitats funcionals.

Article 2

Ordenació

Aquest sistema general està ordenat mitjançant un pla especial, que defineix els grans àmbits de l’ordenació i les alteracions, com també els instruments per al seu desenvolupament i execució. El pla ha de comptar també amb un programa de qualitat ambiental i eficiència energètica valorable, basat en els principis d’ecocampus.

Aquests instruments seran formulats per la UIB i seran tramitats per la conselleria competent en matèria d’educació, la qual, de forma prèvia a elevar al Consell de Govern la proposta perquè l’aprovi definitivament, la sotmetrà a un període d’informació pública no inferior a trenta dies i demanarà sengles informes al consell insular i a l’ajuntament.

En tot cas, la formulació, la revisió o la modificació del pla especial se sotmetrà al tràmit ambiental que pertoqui d’acord amb la legislació vigent.

Article 3

Paràmetres

Amb caràcter general, la tipologia de les edificacions serà aïllada i les condicions i els paràmetres d’aplicació a aquestes, els necessaris en funció de les característiques i necessitats de l’ús a què es destinin, i la seva altura no pot superar la de PB+3 i 18 metres.

Article 4

Noves edificacions

Les actuacions de nova edificació seran promogudes per la UIB, la qual, amb l’informe previ de la conselleria competent en matèria d’educació, trametrà el projecte corresponent a l’Ajuntament de Palma perquè, un cop verificat que les obres i activitats s’ajusten al que estableix aquesta llei i al pla especial, s’atorguin les llicències corresponents d’obres i activitats.

Les noves edificacions han de complir amb la legislació vigent en matèria de sostenibilitat energètica d’acord amb el Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, pel qual s’aprova el procediment bàsic per a la certificació energètica dels edificis de nova construcció.

Disposició addicional

Centre d’Estudis de Postgrau

S’autoritza, pel ministeri de la llei, la construcció de l’edifici Centre d’Estudis de Postgrau de la UIB, les característiques del qual es concreten en l’annex, que guardarà una reculada respecte del carrer de Mallorca del campus, idèntica a la de l’edifici Beatriu de Pinós.

Les característiques urbanístiques d’aquest edifici restaran legalment incorporades al planejament vigent com edifici adequat amb determinacions urbanístiques que es correspondran amb la seva volumetria específica.

Disposició transitòria primera

Adaptació del planejament vigent

  1. En el termini d’un any a comptar des de l’entrada en vigor d’aquesta llei, la UIB iniciarà els tràmits per a l’adaptació a aquesta llei del pla especial aprovat definitivament el 30 d’abril de 1987.

  2. Fins a l’aprovació definitiva de la modificació del pla especial a què es refereix el paràgraf anterior, aquest mantindrà la seva vigència, si bé queden sense efecte els paràmetres d’aprofitament, reculada i ocupació definits per les diferents zones, i hi és d’aplicació directa el que assenyala l’article 3 anterior.

Disposició transitòria segona

Planejament en tramitació

Les tramitacions de les modificacions del pla especial de 30 d’abril de 1987 que, a l’entrada en vigor d’aquesta llei, hagin superat el tràmit d’aprovació inicial, podran continuar la seva tramitació de conformitat amb la normativa que els era d’aplicació. En tot cas, al nou planejament així aprovat li serà d’aplicació el que preveu aquesta llei.

Disposició final única

Aquesta llei entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears

Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

Palma, a dinou de desembre de dos mil dotze.

El president,

José Ramón Bauzá Díaz

El Conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori,

Gabriel Company Bauzá

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR